در پاسخ به این سوال که آیا ارتودنسی محدودیت سنی دارد؟ باید بگوییم نه، هیچ محدودیت سنی برای ارتودنسی وجود ندارد و درمان ارتودنسی در هر سنی برای اصلاح فرم فک و وضعیت دندان ها قابل انجام است. نبايد اجازه دهید سن، شما را از لبخندی که همیشه می خواستید، بازدارد. ارتودنسی در حالتی که دندان ها در زاویه و فاصله نامناسب رشد کرده باشند، انجام می گیرد. مثلا دندان های برخی افراد بسیار نزدیک و حتی روی هم قرار دارند یا ممکن است دچار بیرون زدگی فک بالا یا پایین باشند، در چنین شرایطی می توان فارغ از سن ارتودنسی را انجام داد. در کلینیک تخصصی ارتودنسی دکتر فروغی، خدمات مربوط به انواع ارتودنسی توسط دکتر سعید فروغی که دارای بورد تخصصی هستند، انجام می گیرد. در ادامه مطلب به بررسی محدودیت سنی ارتودنسی می پردازیم.
محدوده سنی ارتودنسی
محدوده سنی ارتودنسی را نمی توان به صورت خاص تعریف کرد. افراد در هر سنی که احساس نیاز کنند و دندانپزشک تشخيص دهد، می توانند ارتودنسی انجام دهند و حتما لازم نیست در سنین کودکی یا نوجوانی باشند. به عبارت دیگر نمی توان گفت که از یک سن خاصی به بعد انجام ارتودنسی ممکن نیست. سن به ندرت و در موارد خاص یک عامل تعیین کننده برای ارتودنسی است. متخصص ارتودنسی فاکتور های زیادی را برای تهیه طرح درمانی سفارشی شما در نظر میگیرد و این طرح درمان می تواند برای بزرگسالان به همان اندازه نوجوانان، موفقیت آمیز باشد.
چرا می گویند ارتودنسی در کودکی بهتر است؟
با اینکه هیچ محدودیت سنی برای ارتودنسی وجود ندارد ، برای کودکان درمان مشکلات مربوط به ارتودنسی ممکن است آسان تر باشد، زیرا دندان ها و فک هنوز در حال رشد هستند و سریع تر وآسان تر تحت تاثیر ارتودنسی قرار می گیرند. به همین منظور توصیه می کنیم حتما فرزندان خود را در سن 7 سالگی برای بررسی مشکلات مربوط به ارتودنسی نزد متخصص ارتودنسی ببرید تا مشاوره های لازم انجام گیرد. مراجعه به ارتودنتیست در سن پایین میتواند بسیاری از مشکلات ارتودنسی را با روش های ساده تری همچون نگهدارنده یا هدگیر حل کند.
در برخی موارد برای شروع درمان ارتودنسی و نصب بریس ها و سیم ها روی دندان، متخصص ارتودنسی ممکن است صبر کند تا تمام دندان های دائمی رشد کنند، در این حالت ارتودنسی معمولا بعد از 13 سالگی انجام می شود.
برای افراد مسن تر و بزرگسالان محدودیت سنی از نظر اعمال ارتودنسی وجود ندارد اما ممکن است سلامت دهان و دندان با افزایش سن و عادات غلط همچون سیگار کشیدن، کاهش یافته باشد. در این حالت قبل از انجام ارتودنسی باید برخی دندان های از دست رفته جایگزین شوند، دندان های آسیب دیده پر شوند و جای خالی دندان در دهان وجود نداشته باشد. وجود جای خالی دندان احتمال تغییر وضعیت دندان ها پس از اتمام ارتودنسی را افزایش می دهد.
آیا سن روی حرکت دندان ها در ارتودنسی تاثیر دارد؟
فرقی نمی کند 8 ساله باشید یا 80 ساله، فرآیند فیزیولوژیکی که باعث حرکت دندان ها در استخوان فک می شود، برایتان یکسان است. در واقع در ارتودنسی، دندان ها در اثر نیرویی های کنترل شده ای که از سمت بریس و سیم ها به آنان وارد می شود، بدون توجه به سن و سال شما، حرکت می کنند. بنابراین می توان گفت که سن تاثیری بر حرکت دندان ها ندارد و می توان مشکلات مربوط به ارتودنسی را در بزرگسالان، کودکان و نوجوانان به راحتی حل کرد. حتی اگر نوجوان نباشید باز هم می توان دندان هایتان را حرکت داد و طوری تنظیم کرد که دندان های زیبا و بایت سالمی داشته باشید.
مطالب مرتبط: موم ارتودنسی را از کجا تهیه کنیم؟
ارتودنسی در بزرگسالان چقدر طول می کشد؟
طول درمان ارتودنسی در بزرگسالان با توجه به شدت و پیچیدگی مشکل آنها، می تواند متفاوت باشد. در کلینیک ارتودنسی دکتر فروغی هر بیمار بر اساس نیاز های درمانی خود، برنامه منحصر به فردی دارد و متخصص ارتودنسی در طول مشاوره اولیه برای شروع درمان ارتودنسی، جدول زمانی دقیق تری را به بیمار ارائه می کند. به طور کلی می توان گفت که بیمارانی که دندان های نامرتب دارند، به حدود 8 تا 12 ماه درمان ارتودنسی نیاز دارند و در برخی موارد که مشکل پیچیده تر است، ممکن است درمان ارتودنسی در طول چند سال کامل شود و نتیجه بدهد. در طول مدت درمان ارتودنسی هر شش یا هشت هفته باید یکبار توسط متخصص ارتودنسی برای نظارت بر وضعیت پیشرفت درمان، ویزیت شوید. به عنوان ساده تر می توان گفت که ارتودنسی یک سرمایه گذاری نسبتا کوچک در زمان است که سود زیادی مانند سلامت دندان ها، بهبود عملکرد های فک همچون جویدن و گاز گرفتن، بهداشت دندان، زیبایی لبخند و اعتماد به نفس بیمار دارد.
درمان ارتودنسی در بزرگسالان چه تفاوتی با کودکان دارد؟
بزرگترین ترین تفاوت درمان ارتودنسی در بزرگسالان با کودکان این است که بزرگسالان دیگر در سن رشد نیستند. اگر سن ارتودنسی تاثیری بر میزان موفقیت آن ندارد اما ممکن است درمان ارتودنسی بزرگسالان برای مشکلی مشابه نسبت به کودکان، کمی بیشتر طول بکشد، زیرا به بلوغ و تراکم بافت استخوانی بالغ رسیده اند.
مطالب مرتبط: آیا مشروبات الکلی برای ارتودنسی ضرر دارد؟
در چه صورت ارتودنسی برای بزرگسالان قابل انجام نیست؟
بالا رفتن سن با مشکلاتی همچون آسیب به دندان ها همراه است. در برخی موارد ممکن است آسیب دندان ها به حدی باشد که فرد ترجیح دهد از دندان مصنوعی استفاده کند. در چنین حالتی چون دندانی در استخوان فک وجود ندارد، نمی توان ارتودنسی انجام داد. وجود مشکلات دیگری همچون عفونت و بیماری های پیشرفته لثه و دهان نیز عامل بازدارنده دیگری برای ارتودنسی است. ممکن است متخصص ارتودنسی بافت سالم کافی برای انجام ارتودنسی نداشته باشد. برخی بیماری های زمینه ای نیز مانع انجام ارتودنسی می شود. مثلا دیابت می تواند بروز زخم روی لثه ها و خونریزی را افزایش داده و مانع انجام ارتودنسی شود.
نتیجه گیری
شاید برای شما هم این سوال پیش بیاید که آیا ارتودنسی محدودیت سنی دارد؟ نه، سن نمی تواند به عنوان عامل تعیین کننده در ارتودنسی باشد. فقط به این دلیل که دیگر کودک یا نوجوان نیستید ، نباید فرصت یک لبخند زیبا را از خود بگیرید. مجبور نیستید بقیه عمر را با پنهان کردن لبخندتان بگذرانید. هنگام بررسی های فاکتور های لازم برای انجام درمان ارتودنسی سن شما اهمیتی ندارد. شما در هر سنی می توانید لبخندی را که همیشه در آرزوی آن بودید، داشته باشید. کافیست با متخصص ارتودنسی این باره مشورت کنید.