ارتودنسی نوعی درمان اصلاحی برای بهبود وضعیت دندان ها و فک است. شاید از خودتان بپرسید چرا دندان را ارتودنسی می کنند؟ هدف از انجام ارتودنسی دندان چیست؟ چع مواردی باعث می شود تا دندان را ارتودنسی کنند؟ در این مطلب از کلینیک ارتودنسی دکتر فروغی به تمام این سوال ها پاسخ خواهیم داد. در واقع می خواهیم درباره علت انجام ارتودنسی دندان صحبت کنیم.
چرا دندان را ارتودنسی می کنند؟
دلایل متعددی وجود دارد که باعث می شود متخصص ارتودنسی، لزوم انجام ارتودنسی روی دندان های یک فرد را تشخیص دهد. به طور کلی ارتودنسی برای بهبود شرایط انجام می شود، بهبود وضعیت دندان ها، بهبود چهره و زیبایی لبخند فرد، بهبود رعایت بهداشت دهان و دندان، بهبود وضعیت تکلم یا بلع. اگر بخواهیم به این سوال پاسخ دهیم که چرا دندان را ارتودنسی می کنند؟ باید گفت ارتودنسی دندانها به چند دلیل انجام میشود:
1-اصلاح وضعیت
ارتودنسی با هدف اصلاح شکل و وضعیت دندانها انجام میشود. یکی از اصلیترین موارد انجام ارتودنسی، بهبود شکل ظاهری دندانها است. بسیاری از افراد دندانهایی با شکاف، انحناها یا عدم هماهنگی دارند که میتوانند با استفاده از ارتودنسی اصلاح شوند. این روش کمک میکند تا دندانها شکل منسجمتر و ظاهر زیبایی داشته باشند. برخی از ناهنجاری های اصلی دندان که با ارتودنسی اصلاح می شوند، عبارتند از:
- درست کردن دندانهایی که در لثه چرخیده اند یا تراز نیستند.
- تصحیح فاصله بین دندانها ( دندانهای شلوغ و روی هم قرار گرفته یا دندانهای با فاصله زیاد)
- حرکت دادن دندانهای برجسته به جای درست خود.
2-بهبود عملکرد دهانی
ارتودنسی علاوه بر اصلاح ظاهر دندانها، بر عملکرد دهانی نیز تاثیر دارد و می تواند به برطرف کردن مشکلات زیر کمک کند :
- تصحیح مشکلات جویدن
- تنظیم فک بالا و پایین به گونهای که به صورت صحیح روی هم قرار بگیرند.
- بهبود روابط فک و دندانها، که برروی خوردن، جویدن و صحبت کردن تاثیر دارد.
3-بهبود سلامت دهانی
درمان ارتودنسی با هدف بهبود سلامت دهانی انجام میشود چون :
- از ایجاد شلوغی دندانها جلوگیری میکند که باعث ماندن غذا در لا به لای دندانها میشود و تمیز کردن آنها مشکل است.
- کاهش احتمال بروز بیماری های لثه و جلوگیری از پوسیدگی دندان ها.
- تمیز کردن دندانها به صورت صحیح را آسان تر می کند.
4-تاثیر بر اعتماد به نفس
یک دلیل دیگر برای انجام ارتودنسی وجود دارد . در بسیاری از افراد پس از انجام ارتودنسی ، اعتماد به نفس فرد نسبت به ظاهر دندانهایش بالا می رود. این امر به طور مستقیم بر کیفیت زندگی روزمره او تاثیر مثبت دارد.ارتودنسی علاوه بر اصلاح وضعیت دندان ها ، تاثیر مثبت بر اعتماد به نفس و ظاهر افراد دارد. ارتودنسی از طریق موارد زیر روی اعتماد به نفس فرد تاثیر می گذارد :
- بهبود ظاهر دندانها که باعث افزایش اعتماد به نفس میشود.
- اصلاح چهره و استخوانبندی صورت که ممکن است تحت تاثیر روابط فک قرار گیرند.
- بهبود نحوه قرار گرفتن دندانها روی هم هنگام گاز زدن.
5-کاهش نیاز به درمانهای پیچیده
در برخی موارد، مشکلات ارتودنسی و ناهنجاری های دندان و فک، میتواند به درمانهای پیچیدهتر با هزینههای بالاتر مانند جراحی فک نیاز داشته باشد. با اصلاح شکل دندانها در مراحل اولیه با استفاده از ارتودنسی ، بسیاری از مشکلاتی که ممکن است نیاز به مداخلههای بیشتر داشته باشند، حل میشوند. بنابراین یکی از دلایل انجام ارتودنسی کاهش احتمال نیاز به درمان های پیچیده و سخت، مانند جراحی فک است .
در مجموع، ارتودنسی یک روش جامع برای بهبود شکل، عملکرد و سلامت دندانها است که میتواند در اعتماد به نفس افراد نقش موثری داشته باشد.
ارتودنسی تا چه سنی جواب می دهد؟
آیا همه می توانند دندان های خود را ارتودنسی کنند؟
ارتودنسی برای همه افراد مناسب نیست، اما برای بسیاری از افراد قابل انجام است. نکات کلیدی در مورد مناسب بودن ارتودنسی برای افراد مختلف عبارتند از:
گروه های مناسب برای ارتودنسی
گروه های خاصی از افراد نیاز به انجام ارتودنسی دارند که عبارتند از :
- کودکان و نوجوانان: ارتودنسی برای بسیاری از کودکان و نوجوانان مناسب است، اگر در سنهای اولیه زندگی آنها به نظر متخصصان ارتودنسی نیاز داشته باشند.
- بزرگسالان: ارتودنسی برای بزرگسالان نیز میتواند مفید باشد، اما معمولاً برای مشکلات خفیفتر استفاده میشود.
- افراد با مشکلات دندانی و فکی: هر فردی که دارای نامنظمی و عدم هماهنگی دندانها و فک است، ممکن است نیاز به ارتودنسی داشته باشد.
شرایط مناسب برای ارتودنسی
ارتودنسی درمان زمان بر و پر هزینه ای است و معمولا تحت شرایط خاص انجام می شود. از جمله شرایط مناسب برای ارتودنسی می توان به موارد زیر اشاره کرد :
- شدت مشکل: ارتودنسی مناسب برای افراد با مشکلات دندانی و فکی جدی است.
- سن: در برخی موارد، انجام ارتودنسی در سنین بالاتر ممکن است نتیجه بهتری داشته باشد، چون وضعیت فک تثبیت شده است.
- وضعیت عمومی دندانها و فک: ارتودنسی برای افراد با وضعیت دندانی و فکی نامناسبتر، مانند دندانهای نامرتب یا فک کج، مناسبتر است.
انتخاب روش درمان ارتودنسی
با پیشرفت دانش بشری، روش های مختلفی برای انجام ارتودنسی ابداع شده است که هر کدام ویژگی ها و ابزار خاص خود را دارد. در ادامه به شرح برخی از نکان مهم درباره انتخاب روش درمانی ارتودنسی می پردازیم :
- انتخاب بهترین روش: انتخاب بهترین روش ارتودنسی به عوامل مختلف مانند سن بیمار، شدت مشکل، مراجعه و مشخصات فیزیولوژیک بدن بیمار دارد.
- مشاوره با متخصص: تشخیص مناسب بودن ارتودنسی و انتخاب بهترین روش، فقط توسط متخصص ارتودنسی (ارتودنتیست) و با انجام معاینه بالینی انجام می شود.
- انواع مختلف ارتودنسی: انواع مختلف از روشهای ارتودنسی وجود دارد، از جمله ارتودنسی نامرئی، متحرک، ثابت، رنگی، دیمون و لینگوال.
در مجموع، ارتودنسی برای بسیاری از افراد مناسب است، اما انتخاب این نوع درمان و بهترین روش برای هر شخص، نیاز به ارزیابی دقیق توسط متخصص ارتودنسی دارد.
درمان ارتودنسی چقدر طول می کشد؟
طبق بررسی های سیستماتیک، متوسط طول درمان ارتودنسی با دستگاه های ثابت تقریبا 19 ماه یا یک سال و 6 ماه می باشد. اما ممکن است زمان درمان ارتودنسی در افراد مختلف با هم متفاوت باشد و حتی تا دو سال یا بیشتر هم ادامه داشته باشد. عوامل متعددی بر طول دوره درمان ارتودنسی تاثیر می گذارند. از جمله عوامل موثر بر زمان درمان ارتودنسی عبارتند از :
- نوع و شدت مال اکلوژن، هر مشکل فرد پیچیده تر باشد، ارتودنسی بیشتر طول می کشد.
- این که آیاکشیدن دندان مورد نیاز است، معمولاً بسته به تعداد دندانهای کشیده شده، زمان درمان را 2 تا 7 ماه افزایش میدهد.
- رعایت بیماران و حضور به موقع برای بررسی وضعیت و اعمال تنظیمات لازم.
- تجربه ارتودنتیست و نوع رویکرد درمانی.
به طور خلاصه، عوامل فردی نقش مهمی در تعیین مدت زمان واقعی درمان ارتودنسی دارند. برنامه ریزی مناسب، همکاری بیمار و تکنیک های مدرن می تواند به بهینه سازی کارایی درمان کمک کند.
سخن پایانی
ارتودنسی دندان به دلایل مختلف انجام می گیرد. وقتی فرد به دلیل تراز نبودن دندان ها و دو فک بالا و پایین خود دچار مشکلاتی مثل تغییر استخوان بندی چهره، پوسیدگی دندان، کاهش اعتماد به نفس، دندان های بیش از حد شلوغ که امکان تمیز کردن صحیح آنها وجود ندارد، دندان هایی با فاصله خیلی زیاد از هم، مشکل در تکلم و ادای کلمات ، مشکل در جویدن و … می شود، معمولا باید دندان هایش را ارتودنسی کند. تشخیص نیاز یا عدم نیاز به ارتودنسی دندان، تنها توسط متخصص ارتودنسی و پس از معاینات بالینی لازم امکان پذیر است. درمان ارتودنسی در جهت برطرف کردن مشکلات مربوط به دهان و دندان و بهبود ظاهر دندان ها و لبخند فرد انجام می گیرد، همچنین تاثیر زیادی در سلامت دهان و دندان و جلوگیری از پوسیدگی دندان ها دارد. اگر احساس میکنید نیاز به انجام ارتودنسی دارید، می توانید به کلینیک ارتودنسی دکتر فروغی مراجعه کنید، تا پس از انجام معاینات و مشاوره های لازم، نسبت به انجام ارتودنسی با استفاده از بهترین متریال و توسط متخصص ارتودنسی مجرب، اقدام نمایید.