ارتودنسی در هر سنی قابل انجام است.
ارتودنسی، یک روش درمانی مهم برای تصحیح ناهمواریهای دندانها و فک است. اما در هر سنی می توانیم از ارتودنسی استفاده کنیم؟ ارتودنسی تا چه سنی جواب می دهد؟ پاسخ این پرسش متفاوت است و به وضعیت دندان های فرد بستگی دارد. بهترین سن برای شروع ارتودنسی معمولاً بین ۸ تا ۱۴ سالگی است. انجمن دندانپزشکی و انجمن ارتودنتیستهای آمریکا توصیه میکنند که اولین معاینه با یک متخصص ارتودنسی در سن ۷ سالگی انجام شود تا بهترین نتایج حاصل گردد. در ادامه این مطلب از کلینیک ارتودنسی دکتر فروغی، درباره ارتودنسی، سن انجام ارتودنسی، بهترین سن برای انجام ارتودنسی و نتایج حاصل از ارتودنسی در هر سنی صحبت خواهیم کرد.
ارتودنسی تا چه سنی جواب می دهد؟
ارتودنسی در هر سنی انجام شود، می تواند منجر به نتایج خوبی مانند صاف و تراز شدن دندان ها، بهبود وضعیت بهداشتی دهان و دندان، کاهش مشکلات مربوط به پوسیدگی دندان و افزایش زیبایی و اعتماد به نفس فرد شود. ارتودنسی یک درمان طولانیمدت است که معمولاً از 6 تا 24 ماه طول میکشد. بهترین زمان برای شروع مشاوره ارتودنسی از سن 7 سالگی و شروع درمان در سن 8 یا 9 سالگی است. ارتودنسی در هر سنی قابل انجام است، اما در سنین بالاتر ممکن است سرعت و روند درمان کندتر باشد. همچنین در سنین بالاتر به دلیل توقف رشد استخوان ها ، ممکن است علاوه بر ارتودنسی، نیاز به جراحی فک نیز باشد که مدت زمان درمان طولانیتر خواهد بود.
مزایای انجام ارتودنسی در سنین پایین
همانطور که گفتیم بهترین سن برای انجام ارتودنسی کودکی و یا نوجوانی است، انجام ارتودنسی در سن پایین مزایایی دارد که بزرگسالان به دلیل شکل گیری کامل استخوان فک و دندان ها از آن محروم هستند. از جمله مزایای ارتودنسی در سنین پایین می توان به موارد زیر اشاره کرد :
جلوگیری از بهم ریختگی دندانها در بزرگسالی، برخی مشکلات، مانند شلوغی و نامنظمی بیش از حد دندانها، کراسبایت و همچنین دندانهای بیرون زده، میتوانند با افزایش سن بدتر شوند، بنابراین در سنین پایین مشکلات ارتودنسی کمتر است
- بهبود اعتماد به نفس فرد
- کاهش خطر پوسیدگی دندان ها
- کاهش طول دوره درمان
- جابه جایی سریع تر و راحت تر دندان ها برای حرکت به سوی موقعیت ایده آل.
- کاهش احتمال برگشت دندان ها به حالت اولیه.
- در دوران بلوغ و قبل از آن، استخوانهای فک هنوز در حال رشد بوده و دندانها با سهولت بیشتری حرکت میکنند.
- ارتودنسی در دوران کودکی معمولاً ۱۲ تا ۲۴ ماه طول میکشد، که کمتر از بزرگسالان است
- بسیاری از افراد در دوران کودکی و نوجوانی از براکتهای ارتودنسی استفاده میکنند، چراکه کمتر متوجه وجود بریسها و مزاحمت آنها در دهان میشوند. یعنی ارتودنسی در سنین پایین آسان تر است.
مسواک مخصوص ارتودنسی: کلید لبخندی سالم
تفاوت های ارتودنسی در سنین کودکی و بزرگسالی
ارتودنسی، یک روش درمانی مهم برای تصحیح شکل دندانها و فک است که در هر سنی قابل انجام می باشد . با این حال ، تفاوت هایی بین درمان ارتودنسی در کودکان و بزرگسالان وجود دارد که باید به آنها توجه شود. این تفاوت ها عبارتند از :
تفاوت های فیزیولوژیکی
در بزرگان، جمجمه و دندانها کامل تر و توسعه یافتهاند که میتواند باعث پیچیدگیهای بیشتر در درمان و طولانی شدن روند درمان شود.
در کودکان، استخوانها و بافتهای دندان هنوز در حال رشد هستند که باعث میشوند تنظیم جمجمه و دندانها توسط دستگاه ارتودنسی آسان تر باشد.
تفاوت بافت های دهانی
کودکان معمولا دندان های ساده تری دارند و چون دندان های دائمی تازه رشد کرده است، هنوز مشکلات جدی دندان را ندارند. اما بزرگسالان ممکن است با مشکلات زیادی همچون دندان های پوسیده، بیماری های لثه، دندان های کج و روی هم و… مواجه باشند که همگی باعث پیچیده تر شدن روند درمان می شود.
تفاوت در محافظت از ارتودنسی
بزرگان به دلیل آگاهی بیشتر از روند درمان ارتودنسی، ممکن است بهتر بتوانند از سیستم ارتودنسی و دندان های خود محافظت کنند.
بزرگسالانی که قبلاً از نوعی درمان ارتودنسی استفاده کرده اند، ممکن است نیاز به درمان های ساده تر داشته باشند.
تفاوت در روش های درمان
کودکان معمولا از برخی گزینههای درمان ارتودنسی مانند بریس های رنگارنگ یا WildSmiles استفاده می کنند، اما بزرگسالان معمولاً میتوانند از انواع گزینههای درمانی استفاده کنند مانند انواع ارتودنسی ثابت، متحرک و نامرئی.
تفاوت در طول زمان درمان ارتودنسی
در بزرگسالان ، ممکن است زمان لازم برای درمان طولانی تر باشد، زیرا استخوان ها سخت تر هستند و حرکت آنها آسان نیست. اما اقدام برای انجام ارتودنسی در سن کودکی معمولا زمان درمان را کمتر می کند.
چگونه از ارتودنسی خود مراقبت کنیم؟
تفاوت در مزایا و نتایج درمان ارتودنسی
از نظر مزایا و نتایج ارتودنسی معمولا تفاوت چندانی بین بزرگسالان و کودکان وجود ندارد. هر دو گروه از افزایش اعتماد به نفس بهره میبرند. ارتودنسی در هر دو گروه باعث بهبود سلامت کلی دهان و دندان می شود.
تفاوت در پیچیدگی درمان ارتودنسی
ارتودنسی در بزرگسالان نسبت به کودکان سخت تر و پیچیده تر است. حتی ممکن است برای اصلاح وضعیت فک و دندان ها نیاز به مداخلات پزشکی دیگر، همچون جراحی فک، وجود داشته باشد.
تفاوت در هزینه های درمان ارتودنسی
هزینه های درمان ارتودنسی در بزرگسالان به دلیل پیچیدگی و طولانی بودن مدت درمان معمولا بیشتر از کودکان است. همچنین ممکن است برخی از درمان های ارتودنسی در کودکان تحت پوشش بیمه قرار بگیرد اما در بزرگسالان چنین نیست.
توصیه نهایی
با توجه به مزایای متعدد، توصیه میشود در هر رده سنی، هرچه زودتر نسبت به انجام درمان ارتودنسی کنید تا مشکلات دهان و دندان خود را برطرف نمایید. معاینه اولیه در سن ۷ سالگی به متخصص ارتودنسی کمک میکند تا وضعیت بایت، رشد دندانها و فک را ارزیابی کند. برخی کودکان ممکن است نیاز به فاز اول درمان (بریسهای خفیف) بین ۷ تا ۱۰ سالگی داشته باشند. اگر مشکلی در دندانهای کودک شما مشاهده کردید، حتی قبل از ۷ سالگی نیز میتوانید او را برای مشاوره با یک متخصص ارتودنسی ببرید.
ارتودنسی در سنین مختلف زندگی قابل انجام است. انجام این روش در دوران کودکی و نوجوانی نه تنها میتواند از بروز مشکلات بیشتر در بزرگسالی پیشگیری کند، بلکه باعث میشود که درمان سریعتر و موثر تر شود. بنابراین، توصیه میشود والدین از سن ۷ سالگی با یک متخصص ارتودنسی مشورت کنند تا بهترین زمان برای شروع درمان تعیین نمایند،برای این منظور می توانید به کلینیک ارتودنسی دکتر فروغی مراجعه کنید.