داشتن دندان های تراز به داشتن لبخند زیبا و اعتماد به نفس افراد کمک زیادی میکند. تا بحال به وضعیت دندان های خود هنگام لبخند زدن دقت کرده اید؟ آیا دندان های فک پایین شما به درستی در جای خود قرار دارند؟ آیا می دانید آندربایت چیست؟ عوامل ایجاد آندربایت چیست؟ جلو بودن فک پایین چگونه درمان می شود؟ آیا ارتودنسی در درمان جلو بودن فک پایین موثر است؟ علل، عوارض و درمان جلو بودن فک پایین چیست؟
برای اطلاعات بیشتر در این زمینه ادامه مطلب را بخوانید.
جلو بودن فک پایین (آندربایت) چیست؟
فک تراز شده دارای دندان های تراز است که در آن دندان های فک بالا، کمی روی دندان های فک پایین قرار می گیرند. زمانی که این تراز به هم بخورد، مشکلاتی ایجاد می شود که آندربایت یکی از آنهاست. آندربایت یا جلو بودن فک پایین، بیماری دندانی است که در آن، دندان های پایین جلو تر از دندان های بالایی قرار دارند، به عبارت دیگر، فک پایین بیشتر از فک بالا به بیرون کشیده شده است. جلو بودن فک پایین در دندانپزشکی با نام های دیگری همچون آندربایت، مال اکلوژن، پروگناتیسم و کراس بایت قدامی شناخته می شود. آندربایت درجات مختلفی از خفیف تا شدید دارد که در برخی موارد ممکن است اصلا معلوم نشود، اما در برخی موارد دیگر تاثیر سو زیادی بر چهره، زیبایی و لبخند بیمار می گذارد. علت ایجاد آندربایت اغلب ارثی است یا ریشه در عادات کودکی دارد. آندربایت اگر درمان نشود مشکلاتی در جویدن، غذا خوردن و سلامت دندان ها ایجاد می کند.
علت های جلو بودن فک پایین
فک پایین چرا جلوتر از فک بالا قرار می گیرد؟ پاسخ این سوال به چند عامل اساسی بستگی دارد که یکی از آنها ژنتیک و وراثت است، یعنی اگر یکی از اعضای خانواده به آندربایت مبتلا باشد، احتمال بروز آن در نسل های بعد نیز وجود دارد. به طور کلی از علتهای ایجاد آندربایت می توان به موارد زیر اشاره کرد :
- وراثت
- عادات دوران کودکی که شامل موارد زیر است:
- مکیدن انگشت شست در کودکی
- استفاده از پستانک های نامناسب و مکیدن پستانک تا 3 سالگی یا بیشتر
- استفاده زیاد از شیشه شیر تا بیش از سن شیرخوارگی
- فشار دادن دندان ها با زبان
- وارد شدن ضربه فیزیکی به فک یا دندان ها
- رشد تومور در ناحیه فک
مطالب مرتبط: از کجا بفهمیم به ارتودنسی نیاز داریم؟
مشکلات و عوارض ناشی از آندربایت
جلو بودن فک پایین علاوه بر تاثیر بر زیبایی، می تواند در مواردی مشکلات جدی در تکلم، جویدن و… برای بیمار ایجاد کند. به طور کلی عوارض ناشی از جلو بودن فک پایین عبارتند از :
- مشکل در جویدن غذا به دلیل تراز نبودن دندان ها
- اختلال در حرف زدن و ادای درست کلمات
- ایجاد زمینه برای عفونت های دهان و دندان و بوی بد دهان
- افزایش احتمال ساییدگی و پوسیدگی دندان ها
- خرو پف
- احساس درد در سر، گردن، فک، دهان و گوش
درمان جلو بودن فک پایین
درمان های مختلفی برای جلو بودن فک پایین وجود دارد. استفاده از روش های درمانی به سن بیمار و شدت آندربایت بستگی دارد. تشخيص روش درمانی موثر برای برطرف کردن جلو بودن فک پایین را باید متخصص ارتودنسی انجام دهد. با این حال اکثر آندربایت ها بدون نیاز به جراحی قابل درمان هستند. از جمله روش های درمانی رایج برای آندربایت می توان به موارد زیر اشاره کرد :
اکسپندر کام برای درمان آندربایت
اگر عرض فک بالا کوچکتر از فک پایین باشد، از گشاد کننده فک استفاده می کنند. اکسپندر کام روی فک بالا قرار میگیرد و به تدریج با گشاد شدن و انبساط فک بالا می شود، تا جایی که دندان های بالا و پایین با هم هماهنگ شوند. طول مدت این درمان معمولا یک سال است و پس از آن پزشک استفاده از نگهدارنده را توصیه می کند. اکسپندر کام از جمله روش های غیر جراحی درمان جلو بودن فک پایین است.
فیس ماسک، روش درمان آندربایت
فیس ماسک یا هدگیر کشش معکوس را می توان برای کشیدن فک بالا به جلو استفاده کرد. این روش برای افراد زیر 10 مناسب تر است. در این روش ماسکی به شکل کلاهک روی سر و چانه کودک قرار می گیرد تا از رشد فک به شکل ناهنجار جلوگیری کند.
ارتودنسی برای جلو بودن فک پایین
ارتودنسی، بریس ها و تراز کننده های شفاف می توانند یک درمان موثر برای آندربایت در بزرگسالان و کودکان باشد، به خصوص اگر از کش های ارتودنسی نیز استفاده شود. این روش به اصلاح فرم دندان ها با استفاده از براکت ها و سیم های ارتودنسی کمک می کند.
مطالب مرتبط: آیا ارتودنسی محدودیت سنی دارد؟
کشیدن دندان برای درمان آندربایت
در موارد خفیف آندربایت، متخصص ارتودنسی با توجه به موقعیت و وضعیت قرارگیری دندان ها، به طور دقیق، دندان هایی را برای کشیدن انتخاب می کند. کشیدن دندان در جهت کمک به اصلاح آندربایت خفیف تا متوسط، انجام می گیرد.
جراحی جلو بودن فک پایین (ارتوگناتیک)
جراحی در موارد شدید آندربایت، برای اصلاح فک و کوتاه کردن استخوان فک پایین، ضروری است. همچنین در بزرگسالانی که می خواهند فک بالا و پایین را در موقعیت درست و ایده آل خود قرار دهند، از روش جراحی استفاده می شود. جراحی برای جلو بودن فک پایین، به صورت کامل مشکل را برطرف می کند. اگر برای درمان آندربایت، نیاز به جراحی داشته باشید، متخصص ارتودنسی پس از معاینه شما را به جراح فک و دهان ارجاع می دهد.
درمان خانگی جلو بودن فک پایین
به طور کلی چیزی به نام درمان خانگی جلو بودن فک وجود ندارد . شاید بتوان با اصلاح برخی از رفتار ها و عادات کودکی، از بروز آندربایت جلوگیری کرد، اما درمان آن با اتکا به روش های خانگی غیر ممکن است، چون درمان جلو بودن فک پایین، شامل کوتاه کردن، یک تا دو سانتی متری فک پایین است که بدون مداخلات پزشک غیر قابل انجام است.
آیا ارتودنسی برای درمان جلو بودن فک پایین مفید است؟
بله، ارتودنسی یکی از روش های محبوب برای اصلاح آندربایت است. استفاده از بریس ها و تراز کننده های شفاف، به عنوان روش درمانی موثر در هدایت دندان و فک به سوی موقعیت صحیح خود می باشد. اگر دچار مشکل اندربایت در خود یا فرزندتان هستید، همین الان با کلینیک ارتودنسی دکتر فروغی تماس بگیرید و وقت مشاوره رزرو کنید.
چه روشی برای درمان جلو بودن فک پایین موثر است؟
تشخیص روش درمانی موثر در اصلاح جلو بودن فک پایین، بستگی به شدت آندربایت و سن بیمار دارد. برای تشخیص روش درمانی مناسب، مراجعه به متخصص ارتودنسی ضروری است.تشخیص نادرست می تواند منجر به درمان ناقص یا بی اثر شود.
بهترین سن درمان جلو بودن فک پایین کدام است؟
جلو بودن فک پایین را می توان در هر سنی با روش های درمانی مختلف درمان کرد. اما تشخیص این مشکل در کودکی روند درمان را آسان می کند. توصیه می کنیم حتما در سن 7 سالگی فرزند خود را برای تشخیص احتمال بروز آندربایت، نزد متخصص ارتودنسی ببرید. در برخی موارد نیز متخصص ارتودنسی، تشخيص می دهد تا درمان را به بعد 18 سالگی موکول نمایید تا فک به اندازه کافی رشد کند و احتمال برگشت مشکل آندربایت بعد از درمان وجود نداشته باشد.
جمع بندی
جلو بودن فک پایین یکی از مشکلات شایع دندانی است که در برخی موارد به قدری خفیف است که می توان آن را نادید گرفت. اما در موارد شدید و متوسط می تواند چهره و زیبایی لبخند بیمار را تحت تاثیر قرار داده و بر اعتماد به نفس او تاثیر منفی بگذارد. آندربایت یا مال اکلوژن دندان ها به دلایل مختلفی همچون وراثت، عادات دوران کودکی، ضربه فیزیکی و یا رشد تومور ها در فک رخ می دهد و می تواند مشکلاتی همچون اختلال در غذا خوردن، مشکل در حرف زدن و ادای کلمات، ساییدگی و پوسیدگی دندان، احساس درد در سر و گردن، فک و گوش، خروپف و… همراه باشد. برای درمان آندربایت، لازم است پس از مراجعه به متخصص ارتودنسی درمان های لازم همچون ارتودنسی، جراحی یا کشیدن دندان را انجام داد. کلینیک تخصصی ارتودنسی دکتر فروغی آماده ارائه خدمات درمانی در جهت اصلاح و درمان جلو بودن فک پایین (آندربایت) در کودکان و بزرگسالان است.