هدف ارتودنسی به عنوان یک تخصص دندانپزشکی، هم تراز کردن بایت و صاف کردن دندان های بهم ریخته است. اگر شما هم دندان های کج، بهم ریخته، روی هم یا با فاصله زیاد از هم دارید، بهتر است برای دریافت مشاوره های لازم برای انجام ارتودنسی به کلینیک ارتودنسی مراجعه کرده و با متخصص ارتودنسی در این باره مشورت کنید. درمان ارتودنسی با استفاده از بریس های فلزی، تراز های شفاف و نگهدارنده های متحرک انجام می شود که همگی در جهت رسیدن به هدف ارتودنسی یعنی صاف و تراز کردن دندان ها و لبخندی زیباست. شما عزیزان می توانید برای دریافت خدمات دندانپزشکی و انجام ارتودنسی به صورت تخصصی، به کلینیک ارتودنسی دکتر فروغی مراجعه کنید.
ارتودنسی چيست؟
ارتودنسی، شاخه ای تخصصی از دندانپزشکی است که با هدف اصلاح و صاف کردن دندان ها، شکل گرفته است. در درمان ارتودنسی با استفاده از انواع بریس ها، سیم ها و تراز ها، دندان ها را با اعمال فشار به موقعیت درست خود، هدایت می کنند. ارتودنسی درمانی زمان بر و گران قیمت است که با هدیه لبخندی زیبا و دندان هایی سالم و تراز، رضایت شما را جلب می کند. کلینیک ارتودنسی دکتر فروغی، یکی از مدرن ترین و مجهزترین مراکز درمانی است که آماده ارائه هرگونه خدمات دندانپزشکی و ارتودنسی به مراجعین محترم می باشد.
هدف ارتودنسی چیست؟
هدف ارتودنسی با توجه به شرایط و وضعیت دندان های بیمار متفاوت است. در برخی افراد هدف ارتودنسی عقب راندن دندان های پایین است، در حالیکه در برخی دیگر هدف ارتودنسی می تواند پر کردن فاصله بیش از حد بین دندان ها باشد. اما در حالت کلی می توان گفت که هدف ارتودنسی هدایت دندان ها به جایگاه صحیح خود در جهت اصلاح وضعیت بایت و تراز کردن فک است. صاف کردن دندان ها هدف ارتودنسی است که هم از نظر زیبایی و هم از نظر سلامت و بهداشت، بسیار اهمیت دارد.
چه کسانی باید ارتودنسی انجام دهند؟
تقریبا اکثر افراد نیاز به ارتودنسی دارند، اما مشکلات مربوط به دندان و فک در برخی افراد بسیار شدیدتر است و بر زیبایی چهره و لبخند آنها تاثیر منفی می گذارد. ارتودنسی برای این افراد در کنار تامین مزایای زیبایی، باعث افزایش سطح سلامت دهان و دندان و بهبود عملکرد های طبیعی همچون گاز زدن، جویدن و حتی تکلم می شود. از جمله رایج ترین مشکلات مربوط به دهان و دندان که نیاز به ارتودنسی دارند، می توان به موارد زیر اشاره کرد :
- اور بایت، یعنی حالتی که دندان های فک بالا خیلی جلو تر از دندان های پایین هستند و فک بالا بیرون زده است.
- آندر بایت، یعنی حالتی که دندان های فک پایین بر خلاف معمول از دندان های فک بالا جلو تر هستند و فک پایین بیرون زده است.
- دندان های نهفته که به صورت کامل یا جزئی در استخوان فک گیر کرده اند.
- دندان های کج، شلوغ و به هم ریخته.
- دندان ها با فاصله زیاد از هم.
- کراس بایت، یعنی حالتی که در آن، دندان های دو فک بالا و پایین در نقطه ای خاص هم تراز نیستند.
- اپن بایت، یعنی حالتی که هنگام بسته بودن دو فک، دندان های بالا و پایین به هم نرسند و بین آنها فاصله وجود داشته باشد.
انواع درمان ارتودنسی
ارتودنسی به عنوان یک درمان اصلاحی انواع مختلفی دارد که با توجه به شرایط و وضعیت دندان های هر فرد، از نوع خاصی از ارتودنسی استفاده می شود. انواع ارتودنسی عبارتند از :
ارتودنسی ثابت فلزی
رایج ترین نوع ارتودنسی، ارتودنسی ثابت و فلزی است که با استفاده از بریس ها و سیم ها فلزی انجام می شود. در این نوع ارتودنسی، بریس ها به کمک باند های کشی و سیم های فلزی، دندان ها را با اعمال فشار کنترل شده به موقعیت صحیح خود هدايت می کنند. این نوع درمان ارتودنسی معمولا برای همه افرادی که نیاز به ارتودنسی دارند، قابل انجام است. نحوه نگهداری و نیز رعایت بهداشت در طول مدت استفاده از ارتودنسی ثابت و فلزی از اهمیت زیادی برخوردار است.
ارتودنسی شفاف (نامرئی)
بسیاری از افراد دوست ندارند، بریس ها روی دندان های آنها معلوم باشد. در چنین حالتی از بریس های شفاف و نامرئی استفاده می شود. ارتودنسی شفاف و نامرئی به دو صورت متحرک و ثابت قابل انجام هستند. در نوع ثابت از بریس های شفاف استفاده می شود، در ارتودنسی شفاف متحرک، شما می توانید به راحتی تراز کننده را از دهان خود خارج کنید، امکان تمیز کردن این نوع ارتودنسی آسان تر است. در این نوع ارتودنسی از تراز های شفاف برای هدایت دندان ها استفاده می شود. هزینه ارتودنسی شفاف و متحرک از انواع ثابت ارتودنسی، بالاتر است.
نگهدارنده ها
در صورت استفاده از انواع ارتودنسی، پس از رسیدن به هدف درمان و خارج کردن بریس ها، حتما متخصص ارتودنسی به شما توصیه می کند تا از نگهدارنده ها استفاده کنید، نگهدارنده وسیله ای مخصوص است که در دهان قرار می گیرد و مانع از برگشت دندان های ارتودنسی شده به وضعیت اولیه خود می شود. در مورد نحوه استفاده و تعداد دفعات استفاده از نگهدارنده یا ریتینر باید با متخصص ارتودنسی خود، مشورت کنید.
مطالب دیگر: آیا ارتودنسی باعث تحلیل ریشه دندان می شود؟
مزایای درمان ارتودنسی چیست؟
ارتودنسی به عنوان یک درمان اصلاحی قطعا مزایای زیادی در مورد زیبایی لبخند و تعادل چهره فرد خواهد داشت. البته ارتودنسی در کنار مزایای زیبایی، برای سلامت دهان و دندان نیز بسیار مفید است. از جمله مزایای اصلی ارتودنسی می توان به موارد زیر اشاره کرد :
- ارتودنسی با تراز و صاف کردن دندان ها، زمینه را برای رعایت کامل بهداشت دهان و دندان فراهم می کند.
- ارتودنسی با هدف صاف کردن دندان و تراز کردن بابت انجام می شود و فرآیند جویدن و گاز زدن را برای فرد تسهیل می کند.
- فک تراز و دندان های صاف که در اثر ارتودنسی ایجاد می شود، خطر پوسیدگی دندان، بیماری لثه و سایر مشکلات مربوط به سلامت دهان و دندان را کاهش می دهد.
- ارتودنسی در کنار تمام این مزایا با ایجاد لبخندی زیبا و سالم ، اعتماد به نفس فرد را افزایش می دهد.
معایب درمان ارتودنسی چیست؟
به طور کلی معایب ناشی از درمان ارتودنسی با رعایت کامل بهداشت و دستورالعمل هایی که متخصص ارتودنسی به شما توصیه می کند، قابل پیشگیری هستند. ارتودنسی به دلیل نصب بریس ها روی دندان، تمیز کردن دندان ها را با مشکل مواجه می کند. بنابراین فرد باید صبر و حوصله کافی به خرج دهد تا به طور کامل دهان و دندان خود را تمیز کند. در غیر اینصورت اطراف بریس ها محلی مناسب برای تجمع ذرات ریز غذا و پلاک ها خواهند بود که می تواند باعث ایجاد حفره روی دندان و نیز پوسیدگی دندان ها شود.
عیب دیگر درمان ارتودنسی طولانی بودن آن است. یعنی فرد برای رسیدن به هدف درمان، باید مدت زمان زیادی صبر کند و در طول این زمان همواره با مراجعه به متخصص ارتودنسی، دستورالعمل های لازم را گرفته و رعایت نماید.
چه کسانی نمی توانند درمان ارتودنسی انجام دهند؟
برای اینکه بتوانید درمان ارتودنسی انجام دهید، نباید مشکلات مربوط به دندان مانند پوسیدگی جدی و گسترده و یا بیماری لثه داشته باشید. چون استفاده از بریس ها روی دندان های پوسیده و بیمار، به طور جدی سلامت دهان و دندان را تهدید می کند. بنابراین افرادی که دچار پوسیدگی دندان و بیماری های لثه هستند، ابتدا باید با مراجعه به دندانپزشک، شرایط دندان هایشان را مدیریت کنند تا در صورت تشخیص متخصص ارتودنسی اقدام به درمان ارتودنسی کنند. در غیر این صورت نمی توانند از ارتودنسی استفاده کنند.
سخن پایانی
ارتودنسی، زیر مجموعه ای اختصاصی از دندانپزشکی است که با بستن بریس ها روی دندان، باعث اصلاح بایت و تراز کردن دندان ها می شود. هدف ارتودنسی در نهایت صاف کردن دندان و زیبایی لبخند شماست. ارتودنسی با ایجاد تراز بایت و دندان های ردیف، تعادل چهره و فک بیمار را به طور قابل توجهی تحت تاثیر قرار می دهد و باعث افزایش اعتماد به نفس فرد می شود. نوع درمان ارتودنسی، مدت زمان درمان و هزینه آن با توجه به شرایط بیمار متفاوت خواهد بود. رعایت نکات بهداشتی، مسواک زدن و نخ دندان کشیدن، حین ارتودنسی بسیار اهمیت دارد، پس از رسیدن به هدف درمان ارتودنسی نیز بیمار با توصیه متخصص ارتودنسی از ریتینر ها برای حفظ نتايج حاصل از درمان، استفاده می کند. شما عزیزان برای تشخیص نیاز به ارتودنسی و انجام ارتودنسی در تبریز می توانید به کلینیک ارتودنسی دکتر فروغی مراجعه کنید.
سوالات متداول
نتایج حاصل از ارتودنسی تا چه مدت ماندگار خواهد بود؟
اگر شما پس از رسیدن به هدف ارتودنسی، بریس های خود را خارج کرده و با دستور متخصص ارتودنسی، به طور مرتب از ریتینر یا نگهدارنده استفاده کنید، نتایج حاصل از درمان تا پایان عمر ماندگار خواهد بود. اما در صورت عدم استفاده از نگهدارنده، ممکن دندان ها به وضعیت قبل از درمان خود برگردند.